Budaörsi Egyesített Bölcsődei Intézmények

Pitypang & Százszorszép

  • Főoldal
  • Rólunk>>
    • Egyesített Bölcsődei Intézmények
    • Az Egyesített Bölcsődei Intézmények munkatársai
    • Kapcsolat
  • Bölcsődéink >>
    • Pitypang Bölcsőde és Gyermekközpont >>
      • Bemutatkozás
      • Kapcsolat
      • Képek
    • Százszorszép Bölcsőde >>
      • Bemutatkozás
      • Kapcsolat
      • Képek
  • Információk
    • Beiratkozás
    • Beszoktatás
    • Étkezés >>
      • Befizetés rendje
      • Étkezés lemondása
      • Étlapok
      • Bölcsődei élelmezés
    • Szünetek
    • Szolgáltatások
    • Nyomtatványok
    • Járványügyi információk
    • Gyermekjogi képviselet
    • Érdekképviseleti fórum
    • Adatkezelési tájékoztató
  • Hírek
  • Alapítvány

Élelmezés

ÉLELMEZÉS

A bölcsődei élelmezés során a korszerű csecsemő- és kisgyermek táplálkozási elveket és a felnőtt étkeztetésre vonatkozó elveket és normatívákat kell figyelembe venni, úgy, hogy a táplálék:

  • Mennyiségileg elegendő és minőségileg helyes összetételű,
  • A higiénés követelményeknek megfelelő,
  • Megfelelő konyhatechnikai eljárásokkal elkészített,
  • Élvezhető legyen.

 AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS ALAPELVEI:

A Magyar Tudományos Akadémia Élelmiszer-tudományi Komplex Bizottsága kidolgozta az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás alapelveit, illetve ajánlásait, melyek felnőttre és gyermekre egyaránt vonatkoznak.

  • Minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző elkészítési módok felhasználásával állítsuk össze az étrendet,
  • Kerüljük a zsíros ételeket, részesítsük előnyben az olajat, a margarint,
  • Részesítsük előnyben a gőzölést, párolást, a fóliában vagy cserépedényben történő sütést, kerüljük a rántást. Kedvezőbb, ha kevés liszttel, keményítővel készítünk habarást,
  • Kevés sóval készítsük az ételeket, utólag ne sózzunk. Különösen vonatkozik ez a gyermekélelmezésre, hiszen a fiatal korban kialakult ízlés egész életre kihat,
  • Csak az étkezések befejező fogásaként, hetente legfeljebb egyszer együnk édességet, süteményt. Ételeinket egyáltalán ne, de legfeljebb csekély mértékben cukrozzuk,
  • Rendszeresen, naponta többször együnk nyers gyümölcsöt, zöldségfélét, párolt főzeléknövényt, zöldséget,
  • Asztalunkra mindig kerüljön barna kenyér, köretként vagy egy-egy fogás alapjaként inkább burgonyát, párolt zöldségfélét válasszunk a rizs, a tészta helyett,
  • Naponta négyszer, ötször étkezzünk, egyik étkezés se legyen túlságosan bőséges vagy nagyon kevés. Lehetőleg egyenletesen osszuk el a napi tápanyagigényt,
  • Együnk nyugodtan, kényelmes körülményeket teremtve,
  • A főtt ételeket elkészítésük után minél előbb együk meg, ne tároljuk melegen órákig,
  • Legyen meg a napi megszokott “menetrendünk”, lehetőleg mindig azonos órában étkezzünk,
  • A szomjúság legjobban ivóvízzel oltható, gyermekeknek a legkevesebb alkohol is TILOS!
  • A helyes táplálkozás nem jelenti egyetlen ételnek vagy élelmiszernek a tilalmát sem, azonban célszerű egyeseket előnyben részesíteni, mások fogyasztását csökkenteni. Bőséges fogyasztásra javasolt: gyümölcsök, zöldségek, főzelékfélék, zsírszegény tej- és tejtermékek, hal, barna kenyér és a burgonya. Mérsékelt fogyasztásra javasolt: sovány húsok és húskészítmények, zsíros tejtermékek, zsiradékok, tojás. tészta, száraz hüvelyesek. Kerülni kell: édességek, fagylaltok, cukrozott készítmények, zsíros húsok, zsíros ételek, tejszín, cukros üdítők, só fogyasztását,
  • A táplálkozás kedvező hatásait egészítse ki a rendszeres testmozgás,
  • A helyes táplálkozás fedezi a szervezet minden folyamatának energia- és tápanyag felhasználását. Megfelelő táplálkozásnál optimális testtömeg alakul ki.
  • A táplálkozási alapelvek iránytűt jelentenek az egészséges életvitelhez.
  • A fent felsorolt alapelvek fokozottan érvényesek a csecsemő és kisdedek táplálkozására vonatkoztatva.

CSECSEMŐTÁPLÁLÁS

A csecsemő táplálásának biztosítania kell a csecsemő optimális fejlődését, növekedését és a betegségekkel szembeni maximális ellenállását,

Bölcsődébe 20 hetes kortól vehető fel csecsemő, amely egybeesik az elválasztási időszak kezdetével. A bölcsőde orvosának feladata, hogy nyomon kövesse, értékelje a gyermek fejlődését és táplálását, és ha kell, az illetékes háziorvossal egyeztetve változtasson az alkalmazott gyakorlaton.

A csecsemőtáplálásra az Országos Csecsemő- és Gyermekegészségügyi Intézet „Az egészséges csecsemő táplálásának irányelvei” című 2001 évi ajánlása az irányadó, mely a 47. számú módszertani levél helyébe lépett.

  • A csecsemő ételeinek és a tápszereknek az elkészítéséhez külön tejkonyhát kell biztosítani,
  • A csecsemő edényeit a többi kisdedétől külön kell tárolni és mosogatni,
  • A tápszer tárolása száraz, szellős helyen történjen,
  • Fokozottan ügyelni kell a tápszer előállítására vonatkozó utasításokra és a szavatossági idők figyelembe vételére,
  • A csecsemők fokozottabban érzékenyek, mint a nagyobb gyermekek, ezért ügyeljünk az esetleges étel- és tejallergiákra,
  • A csecsemők bölcsődei és otthoni étkezése között ne legyen különbség. A bölcsődei étrendet ismertetni és egyeztetni kell a szülőkkel, hogy a szülők figyelembe vehessék a bölcsődében kapott ételféleségeket és mennyiségeket,
  • Valamennyi étkezés mennyisége, energia- és tápanyagértéke közel azonos legyen,
  • Az elfogyasztott étel mennyisége a csecsemő igényéhez igazodjon.

KISGYERMEKTÁPLÁLÁS

Az 1-3 éves gyermekek táplálásánál arra kell törekedni, hogy változatos legyen, ismerje meg a gyermek az ételek széles skáláját,

A fogzás megindulása után már a csecsemőt is rágásra kell késztetni. Pirítós kenyeret, kenyérhéjat adjunk eleinte, majd a rágófogak kibújása után kezdjük el adagolni – eleinte egy-egy falatot az étkezés elején – a darabos főzeléket. Ha már zárt fogsora van a gyermeknek (16 foga van), akkor ugyanígy cseréljük fel a darált húst apró kockára vágottra, ám a darabos gyümölcsöt csak akkor adjuk, ha a gyermek biztosan meg tudja rágni, és a félrenyelés veszélye nélkül le tudja nyelni.

Tudnunk kell, hogy a pozitív és a negatív szokások könnyen kialakulnak, ám az utóbbiakról leszokni nagyon nehéz.

VESZÉLYES ÉTELEK

Az étkezés befejezéséig üljön az asztalnál a kisgyermek. Ne engedjük, hogy étkezés közben szaladgáljon, mert félrenyelhet. Étkezés közben ne hagyjuk magára. Ebben a korban nagyon kíváncsiak, merészek, de még nem elég ügyesek, ezért ne férjenek hozzá veszélyes ételekhez (dió, mogyoró, kukorica, szőlő, szeder, cseresznye, cukorkához, kemény nyers gyümölcs vagy zöldségdarab).

BUDAÖRSI EGYESÍTETT BÖLCSŐDEI INTÉZMÉNYEK